27 мар.

Как да се справим със страха от зъболекар?

Справянето със страха от зъболекар е важно, не само за да поддържате добра дентална хигиена, но и за да се избегнат потенциални сериозни проблеми, произхождащи от пренебрегването на стоматологичната грижа. Пораждането на този страх често е резултат от множество фактори, като лоши предишни преживявания, страх от болка, чувство за загуба на контрол, срам от състоянието на зъбите, страх от звука на инструментите и др.

Въпреки че страха от зъболекар може да бъде много силен, вие изцяло можете да го преодолеете, като използвате подходящи стратегии за справяне. Ето няколко от тях, които ще ви бъдат много полезни:

Признайте и разберете своя страх

Първата стъпка към справяне със страха от зъболекар е да признаете, че той съществува и да опитате да разберете какво точно го предизвиква. Дали е страх от болка, страх от игли, усещането за загуба на контрол или нещо друго? Разбирането на корена на вашите страхове е ключът към тяхното преодоляване.

Комуникация със зъболекаря

Комуникацията е изключително важна. Говорете открито с вашия зъболекар и споделете за страховете и притесненията си. Стоматолозите са свикнали с пациенти, които изпитват страх и могат да предложат решения, като например предварително обсъждане на всеки етап от лечението, използване на сигнали за спиране, ако чувствате дискомфорт и подробно обясняване на всеки етап от процеса преди да започне.

Изберете подходящ стоматолог

Не всички зъболекари са подходящи за хора, които изпитват страх, но това не означава, че не можете да откриете точния стоматолог за вас. Когато избирате специалист, обърнете внимание на отзивите от другите му пациенти, на отношението му и на цялостната атмосфера в кабинета. Ако  зъболекарят ви кара да се чувствате напрегнати или неспокойни – то вероятно това не е вашият човек. Подходящият стоматолог за вас ще ви предложи да използвате упойка по време на лечението, ще обърне внимание на вашите страхове и ще ви вдъхне доверие.

Започнете стъпка по стъпка

След като изберете подходящ стоматолог започнете лечението с нещо просто като преглед и консултация, преди да преминете към по-комплексните процедури. Така постепенно ще се доверите на вашия зъболекар, ще се чувствате по-спокойни по време на лечението и стоматологичният стол ще става все по-комфортен.

Техники за релаксация и дихателни упражнения

Коремното дишане, известно още като диафрагмено дишане, е много подходящо дихателно упражнение, което ще ви върне в състояние на покой, ако започнете да изпитвате тревога по време на лечението. Практикувайте го преди и по време на вашата стоматологична среща, за да поддържате спокойствието си.

За да изпълните тази техника първо издишайте въздуха от корема и дробовете си. Ще разберете, че сте се справили успешно като коремът ви потъне навътре. След това вдишайте бавно през носа като се уверите, че вдишването е дълбоко (минава през корема), а не плитко (минава само в горната част на гърдите). За да разберете, че изпълнявате упражнението успешно, поставете едната си ръка на гърдите, а другата на корема. Правилното изпълняване на коремното дишане ще накара ръката върху корема да се повдигне, докато тази върху гърдите ще остане почти неподвижна.

Финални думи

Страхът от зъболекар е често срещан проблем, но с правилните стратегии и подходи, той може да бъде преодолян. Помнете, че поддържането на добра дентална хигиена и редовните посещения при зъболекар са ключови за вашето общо здраве и благополучие. Не позволявайте на страха да ви попречи да се грижите за себе си и направете първата стъпка към здравата и красива усмивка.

Споделете
Leave comment