13 апр.

Бременност и дентално здраве: Важната връзка помежду им

Бременността е период на значителни промени в живота на всяка жена, включително и в здравословното състояние. Вълнението за предстоящото раждане, честите прегледи при АГ и дискомфорта от допълнителната тежест в тялото карат много жени да пренебрегнат денталното си здраве в този период, въпреки че то играе важна роля както за тяхното благополучие, така и за това на неродените деца.

Разбирането на връзката между бременността и денталното здраве може да помогне на бъдещите майки да предприемат необходимите стъпки за поддържане на тяхната дентална хигиена и да осигурят здравословен старт за своите деца.

Промени в денталното здраве по време на бременност

Бременността води до редица хормонални промени, които могат да повлияят на денталното здраве. Нивата на естроген и прогестерон се покачват, което може да увеличи кръвотока към венците и да ги направи по-чувствителни, податливи на възпаление и кървене. Това състояние, известно като „гингивитът на бременността“, засяга много жени и изисква повишено внимание към денталната хигиена.

Нелекуваният гингивит може да прогресира до периодонтит – по-сериозно възпаление, което засяга тъканите поддържащи зъбите. Периодонтитът от своя страна може да увеличи риска от преждевременно раждане и ниско тегло на бебето.

Бременните жени могат да бъдат по-податливи и на кариеси поради промените в диетата, повишената киселинност в устата (особено ако има сутрешно гадене) и пренебрегване на денталната хигиена по една или друга причина.

Как пренебрегнатото дентално здраве може да навреди на бебето?

Както споменах по-горе, пренебрегването на денталното здраве може да доведе гингивит и периодонтит. Инфекциите и възпаленията в устната кухина могат да увеличат производството на определени възпалителни медиатори, които могат да предизвикат контракции, а в някои случаи и преждевременно раждане.

Също така майките могат да предадат вредни бактерии от устната си кухина на своите деца по вертикален път, т.е. от майка на дете. Това може да доведе до ранно развитие на зъбен кариес (т.нар. кариес на бебешката бутилка или биберонен кариес). Поддържането на добро дентално здраве по време на бременност намалява този риск.

Инфекциите и възпаленията в устната кухина могат да доведат до общо влошаване на здравето на майката, което от своя страна може да засегне нормалното развитие на плода. Например, тежки дентални инфекции могат да наложат прием на антибиотици или други лекарства, които носят риск от странични ефекти за бебето.

Превенция и грижа

Поддържането на здрави зъби и венци по време на бременност е не само важно за здравето на майката, но може да има и дългосрочни ползи за здравето на детето. Ето как да се предпазите от нежеланите проблеми и да запазите зъбите си здрави през бременността и след нея:

  • Редовни стоматологични прегледи

Препоръчително е да посетите стоматолог още в началото на бременността за преглед и консултация. Така ще получите оценка на настоящото състояние на зъбите ви и персонален план за лечение, който е съобразен с вашата бременност.

  • Поддържане на висока дентална хигиена

Мийте зъбите си два пъти на ден с флуоридна паста за зъби, не пропускайте използването на вода за уста и почиствайте пространствата между зъбите си с конец за зъби поне веднъж дневно.

  • Балансирана диета

Старайте се да поддържате здравословна, балансирана диета и избягвайте храни с високо съдържание на захар, които могат да допринесат за появата на зъбен кариес.

 

Подходящите мерки за предпазване от заболявания на устната кухина могат значително да повишат шансовете за безпроблемна бременност и да осигурят добра основа за здравето на вашето бъдещо дете. Важно е да поддържате открита комуникация със зъболекаря си и да не пропускате редовните прегледи и консултации относно денталното здраве в този важен момент от живота ви.

Споделете
Leave comment

Demo Title

Demo Description


Introducing your First Popup.
Customize text and design to perfectly suit your needs and preferences.

This will close in 20 seconds