1 май

10 храни, които ще помогнат да запазите зъбите си по-чисти

За много хора, поддържането на чисти и здрави зъби означава редовна дентална хигиена и профилактика. И въпреки че това е вярно, има един важен аспект, който често остава незабелязан — ролята на храната в денталното здраве. Освен че ни снабдява с необходимите хранителни вещества, правилният подбор на храни може да действа и като естествен съюзник в поддържането на блестяща усмивка.

В тази статия ще разгледаме списък с 10 от тях, които са не само вкусни, но и спомагат за намаляването на хранителните остатъци и плака по зъбите след тяхната консумация.

Ябълки

Ябълките често са наричани „естествени четки за зъби“ заради тяхната твърда текстура, което помага за изчистване на зъбите и венците от хранителни остатъци. Те също стимулират слюноотделянето, което помага за неутрализиране на киселините, атакуващи зъбния емайл.

Моркови

Подобно на ябълките, морковите също са богати на влакнини и изискват интензивно дъвчене, което допринася за самопочистването на зъбите. Те също така съдържат и витамин А, който е важен за здравината на венците.

Сирене

Сиренето е изключително богато на калций и фосфор — два минерала, които участват в структурата на зъбния емайл и играят ключова роля в процеса на неговата реминерализация. Наличието им в сиренето спомага за възстановяването им в емайла, откъдето могат да бъдат изгубени поради въздействието на повишена киселинност в устата. По този начин консумацията на този продукт  намалява риска от развитието на кариеси.

Бадеми

Бадемите са полезен избор за закуска, който има множество ползи за здравето на устната кухина. Те са богати на калций, който е основен за укрепването на зъбите и венците и съдържат важни протеини, необходими за поддържането на здравите тъкани в устата. Освен това, бадемите не съдържат захар, което намалява риска от появата на кариес.

Зелен чай

Зеленият чай съдържа полифеноли, които могат да помогнат за намаляване на бактериите и токсините в устата. Пиенето на зелен чай също помага и за предотвратяване на лошия дъх.

Яйца

Яйцата са изключително богати на полезни хранителни вещества, особено белтъци. В жълтъка се съдържат повечето витамини, нужни за поддържане на добър имунитет. Липсата на захар ги прави ценна храна от групата на храните, които не са предпочитани от бактериите в устата, а именно некариесогенните храни.

Месо

В месото се съдържат почти всички витамини, необходими за доброто функциониране на организма и в частност на устната кухина. В него няма захари, което го прави изцяло некариесогенна храна. По-слабата му термична обработка е предпоставка за по-дълго дъвчене, което има самопочистващ ефект.

Кисело мляко

Киселото мляко е богато на калций и пробиотици, които са полезни за венците и генерално за цялата храносмилателна система и спомагат за поддържане на равновесието между полезните и патогенни бактерии в устата. Това от своя страна намалява риска от появата на зъбен кариес.

Орехи

Орехите съдържат изобилие от важни хранителни вещества като калций, фосфор и витамини, които помагат за поддържането на здрави зъби и венци. Те също така стимулират слюнката, която е естествен защитник срещу бактериите в устата.

Мюсли

Богатите на фибри храни като мюсли водят до удължено дъвчене, при което механично почистват зъбите, масажират венците и по този начин подобряват кръвоснабдяването им. В същото време увеличават слюноотделянето и така спомагат за неутрализирането на киселините в устната кухина, намалявайки  риска от възникването на кариес.

Консумирането на тези храни може значително да допринесе за поддържането на вашата дентална хигиена, но е важно да запомните, че те не заместват необходимостта от редовно миене на зъбите и използването на дентален конец. А за още по-добри резултати, комбинирайте денталната хигиена и полезните храни с редовни прегледи и почистване на зъбен камък при стоматолог.

Споделете
Leave comment