19 май

Домашни средства за облекчаване на зъбобол

Зъбоболът може да бъде изключително неприятен и да наруши ежедневието ви. Често той настъпва внезапно и може да се окажете в ситуация, в която не можете незабавно да посетите зъболекар. В такива моменти, домашните средства могат да предложат временно облекчение.

Ето няколко ефективни метода, които можете да приложите у дома:

Студени компреси

Използването на студени компреси е първата стъпка, която можете да предприемете при зъбобол. Студът може значително да намали отока и болката, особено в напреднала фаза на зъбно възпаление. Можете да увиете лед в кърпа, найлон или латексова ръкавица или да използвате замразени продукти, прилагайки ги върху външната част на бузата, където е подуването.

Изплакване със солена вода

Солената вода може да има антисептично действие и да помогне за намаляване на възпалението и потискане на бактериите в устната кухина. Разтворете една чаена лъжичка сол в чаша топла вода и изплакнете устата си за около минута, след което изплюйте. Този метод е особено ефективен за намаляване на дразненето и може да се повтаря няколко пъти на ден.

Чесън

Чесънът има силни антибактериални свойства, благодарение на съдържанието на веществото алицин в него. Смачкайте една скилидка чесън и я приложете директно върху засегнатия зъб. Въпреки че вкусът може да не е приятен за някои, това е изпитано средство за временно намаляване на болката.

Карамфил

Карамфиловото масло – евгенол е естествено антисептично, обезболяващо и противовъзпалително средство. Можете да поставите карамфилово масло на памучен тампон и да го приложите върху болния зъб или да дъвчете карамфил или карамфилови зърна. Това ще помогне за намаляване на болката и дезинфекция на устната кухина.

Ванилов екстракт

Ваниловият екстракт освен успокояващи съставки, съдържа и алкохол, който има антисептично и противовъзпалително действие. Нанесете малко ванилов екстракт върху памучен тампон и нежно потупайте върху засегнатата област. Ароматът на ванилия също може да има успокояващ ефект на психологическо ниво.

Топъл чай

Черният и зеленият чай съдържат танини, които могат да помогнат за намаляване на възпалението и успокояване на болката. В началната фаза на зъбното възпаление, топлото облекчава болката. Пийте топъл, не горещ, чай за временно облекчение.

Важно е да се отбележи, че докато тези домашни средства могат да предложат временно облекчение, те не заместват необходимостта от професионално лечение. Ако зъбоболът продължава повече от един или два дни, се препоръчва да посетите зъболекар за преглед и професионално дентално лечение.

Споделете
Leave comment