24 ян.

10 често срещани митове за денталната хигиена

Денталната хигиена е неотменима част от нашата ежедневна грижа за себе си, която играе ключова роля за здравето на нашите зъби. Въпреки значимостта ѝ, множество митове и недоразумения продължават да заблуждават част от хората, а в някои случаи дори вредят на тяхното дентално здраве.

За да гарантираме най-добрата грижа за нашите зъби и венци, е важно да различаваме фактите от митовете. В следващите редове ще разобличим някои от най-разпространените, които често подвеждат хората. Ето кои са те.

Мит 1: Избелването на зъбите е вредно

Докато някои недоказани методи за избелване на зъбите могат да бъдат вредни, професионалното избелване под наблюдението на стоматолог е безопасно и ефективно.

Мит 2: Миенето на зъби със сода за хляб ги избелва

Миенето на зъбите вкъщи със сода за хляб крие голям риск от увреждане на емайла, тъй като содата е силен абразив. Самата сода не избелва зъбите, тъй като цвета им в голяма степен е генетично определен. Комбинирано с неправилна техника на четкане може да доведе до необратимо изтриване не емайла и дентина. Ако искате зъбите ви да са по-бели, консултирайте се с вашия стоматолог за най-подходящия начини за вас.

Мит 3: По-силното четкане води до по-чисти зъби

Много хора вярват, че с колкото по-голяма сила четкат зъбите си, толкова по-добре ги почистват. В действителност обаче, прекалено агресивното четкане може да увреди зъбния емайл и да причини рецесия на венците и клиновидни шиечни дефекти. Това може да доведе до чувствителност и повишен риск от кариес на оголената и изтрита повърхност.

Мит 4: Дъвченето на дъвки може да замести миенето на зъбите

Дъвченето на дъвка може да почисти устата след хранене, да подобри слюноотделянето и да понижи риска от появата на кариес, но не може да замести миенето на зъбите с четка и паста. Твърде дългото дъвчене крие риск от увреждане на долночелюстната става. Дъвката е хубаво да се дъвче не повече от 5-10 минути “докато й мине сладкото”.

Мит 5: Няма нужда да мия зъбите си, ако не ям захар

Въпреки че консумацията на захар увеличава риска от появата на кариеси, други храни и напитки също могат да бъдат вредни. Освен това, плаката и бактериите се натрупват в устата независимо от типа храна, която консумирате.

Мит 6: Не е необходимо да посещавам стоматолог, ако не усещам болка в зъбите

Не всички проблеми в устната кухина започват с болка. Много често тя се появява при вече напреднал процес и е пропусната началната му фаза, когато лечението би било много по-леко. Редовните посещения при зъболекар са важни за предотвратяването на денталните проблеми, а не само за тяхното лечение. Профилактичните прегледи при стоматолог могат да идентифицират потенциални заболявания, още преди те да са причинили болка или дискомфорт.

Мит 7: Кървенето на венците при миене е нормално

Кървенето на венците не е нормално и често е признак на възпаление или начален стадий на пародонтит и не трябва да се игнорира. Правилната дентална хигиена и редовните посещения при стоматолог могат да помогнат за решаването на този проблем.

Мит 8: Използването на твърда четка за зъби е по-ефективно

Четките за зъби с твърд косъм могат да изтрият зъбния емайл и да наранят венците, затова ние от Smile Care препоръчваме използването на четки със средна твърдост на влакната.

Мит 9: Когато венците ми кървят и са чувствителни, трябва да ги четкам по-леко и с мека четка

Меката четка не почиства толкова добре плаката и бактериите, както тази със средно твърд косъм. В резултат причината за чувствителността и кървенето, а именно зъбната плака и намиращите се в нея бактерии, се увеличава и се получава порочен кръг. Ако венците Ви кървят и са чувствителни се консултирайте с вашия стоматолог, който може да ви посъветва за правилната техника и подходящи продукти за орална хигиена.

Мит 10: Почистването на езика не е необходимо

Почистването на езика е също толкова важно, колкото и миенето на зъбите. То помага за премахването на голям брой бактерии и подобрява много свежестта на дъха.

Финални думи

Опровергаването на тези широко разпространени митове е от съществено значение за подобряването на общото ни дентално състояние. Консултирането с квалифициран стоматолог остава най-надеждният начин за получаване на актуални и персонализирани съвети относно правилната грижа за вашите зъби и венци. Не забравяйте, че редовните профилактични прегледи са също толкова важни, колкото и ежедневната дентална хигиена у дома.

Споделете
Leave comment