5 юли

Какво да правим в случай, че някой от зъбите ни се счупи?

Случайното счупване на зъб понякога е изключително болезнено. То може да бъде породено при различни обстоятелства, например злополука, сдъвкване на твърда храна, прекалено дълго отлагане на лечение и др. Независимо от естеството на причината е важно да знаем какви мерки да предприемем и как да облекчим болката, ако някой от зъбите ни се счупи.

В тази статия ще разгледаме всички значими аспекти на ситуацията и ще предложим ценни съвети за бърза и адекватна реакция.

Колко сериозно е счупването?

Първото нещо, което е необходимо да разберете, е дали счупването е дълбоко и е обхванало и корена на зъба. Усетете дали изпитвате болка и погледнете размера на отчупеното парче. Ако то е малко и повърхностно, счупването вероятно не е дълбоко и тогава е по-малко вероятно да изпитвате болка. Добре е да направите консултация със стоматолог, за да сте сигурни, че няма по-сериозни последици.

За разлика от този случай, отчупването на по-голяма част от зъба, може да разкрие нерв, да стигне до корена на зъба и/или да нарани езика и бузата, което води до силна болка, повишена чувствителност и изисква незабавно лечение от стоматолог.

Първа помощ при счупен зъб

В случай, че зъбът ви се е счупил, опитайте да запазите спокойствие. Изплакнете устата си с хладка вода или вода за уста, за да почистите областта около него. Ако има кървене, приложете стерилен компрес или марля и притиснете внимателно, докато спре.

За облекчаване на болката и подуването, можете да приложите студен компрес върху бузата в близост до засегнатото място. Опитайте се да намерите счупеното парче от зъба, ако е възможно, и го съхранете във физиологичен разтвор, прясно мляко или под езика си, докато стигнете до стоматолога. Това може да помогне в процеса на възстановяване на зъба ви.

Облекчаване на болката

Счупеният зъб може да бъде изключително болезнен, особено ако са засегнати нервите. За облекчаване на болката, можете да вземете обезболяващи лекарства, като парацетамол или ибупрофен, следвайки инструкциите на опаковката. Избягвайте да дъвчете с увредената страна на устата и консумирайте по-мека храна, за да не влошите състоянието на зъба. При необходимост, използвайте обезболяващи гелове, които могат да се нанасят директно върху засегнатия зъб и венци.

Посещение при стоматолог

В случай, че някой от зъбите ви се счупи е необходимо да посетите стоматолог по спешност. Дори и при незначителните наранявания, е важно да се консултирате с професионалист, за да се оцени състоянието на зъба и да се предотвратят усложнения.

Стоматологът може да ви направи рентгенови снимки, за да установи колко дълбоко е увреждането и да препоръча най-доброто лечение. В повечето ситуации това включва изграждане на зъба с композитни материали, поставяне на коронка или в по-сериозните случаи – кореново лечение.

Временни мерки преди посещението при стоматолог

Докато чакате посещението си при стоматолога, можете да предприемете някои временни мерки за защита на счупения зъб. Избягвайте да консумирате твърди, лепкави или много горещи/студени храни и напитки, които могат да влошат състоянието ви. Покрийте острата част на зъба със специален ортодонтски восък, който можете да закупите в аптеката. Той е безопасен за употреба и ще предотврати нараняването на езика или вътрешната част на устата от острите ръбове на счупения зъб.

Лечение и възстановяване

Лечението на счупен зъб зависи от сложността на проблема. При по-малки счупвания, стоматологът може да изглади ръбовете или да запълни мястото с композитен материал, възстановявайки формата и функцията на зъба. Ако отчупеното парче е по-голямо може да се наложи изграждане и поставяне на коронка, която покрива и защитава остатъка от зъба, осигурявайки допълнителна здравина. В случай, че счупването е засегнало пулпата на зъба, е възможно да се наложи кореново лечение (ендодонтско лечение), при което увредената тъкан се премахва, за да се предотврати инфекция.

Понякога фрактурата е много дълбока и се налага зъбът да бъде изваден. При тази ситуация е важно да обсъдите със своя лекуващ стоматолог вариантите за протезиране, за да бъдат избегнати неблагоприятните последици като  разместването на съседните зъби, бързото стапяне на костта в областта на липсващия зъб, нарушена дъвкателна функция и др.

Много често се чупят умъртвени зъби, на които е проведено кореново лечение. Добре е да обсъдите превантивна защита на такива зъби със своя лекуващ стоматолог. Поставянето на коронка възможно най-скоро след кореновото им лечение и изграждане ги предпазва от счупване, подобрява функцията и естетичния им вид.

След лечението е важно да следвате инструкциите на стоматолога за грижа на възстановения зъб и да правите редовни прегледи за поддържане на доброто му състояние. Следвайки тези стъпки, можете да се справите ефективно със ситуацията при счупване на зъб и да си осигурите максимално бързо и успешно възстановяване.

Споделете
Leave comment